Ikilehdon syntytarina

06.02.2023 | Tarinat

Vanha puun juurakko kivimuurin edessä Ballaglass glen, Man-Saaret

Ikilehto sai alkunsa Irlanninmeressä sijaitsevalla pienellä tuulisella Mansaarella, joka on Iso-Britannian kruununsiirtomaa. Iso-Britanniassa on yli 290 luonnnhautausmaata. Ensimmäinen syntyi kolme vuosikymmentä sitten Carlisleen lähelle Skotlannin rajaa.

Ikilehto on tavallaan aina ollut olemassa. Perustaja Stephanie Sinclair-Lappi on kirjoittanut paljon elämässään, ja teksteissä on usein näyttäytynyt levollinen, vihreä hautalehto.

Joskus hautalehto ilmestyi toimintasuunnitelmiin. Kymmenen vuotta sitten Stephanie tutustui miehensä Jukka Lapin kanssa Taivassalossa Turun lähellä myynnissä olevaan kartanoon, jonka mailla oli yksityinen hautasija. Paikasta rakentui mielessä Taivallehto, jossa vanhat kivimuurit ympäröivät ikiaikaista hautausmaata.

Usein hautalehto ilmestyi kuvitteellisiin tarinoihin. Pariskunta asui vuosina 2016–2020 Mansaarella, joka on Irlanninmeressä sijaitseva Iso-Britannian kruununsiirtomaa. Pieni tuulinen saari inspiroi heidät kirjoittamaan yhdessä romaania, jossa muistopuut kukkivat hautalehdossa.

Mansaarella ei ollut luonnonhautausmaita, mutta muualla Iso-Britanniassa niitä oli yli 290. Ensimmäinen syntyi kolme vuosikymmentä sitten Carlisleen lähelle Skotlannin rajaa.

Vehreät nummet ja kauniit vanhat puut rauhoittivat mieltä ja saivat luovuuden heräämään. Stephanie ja Jukka vierailivat paikallisilla maa-alueilla, ja ajatus luonnonhautausmaan perustamisesta Mansaarelle nousi keskusteluihin.

Ikilehdon nimi helähti mieleen paikallisella Brightlife -keskuksen retriitillä. Ilta oli sumuinen ja vaaleat lampaat söivät tummanvihreällä nurmella metsän rajalla. Ikilehto, evergrove kuului kuin jostain sieltä vanhojen puiden lomasta ja jäi soimaan ilmaan.

Perheen palattua vuonna 2020 Suomeen ajatus hautalehdosta jäi hetkeksi taka-alalle. Stephanie palasi päivätöihin yritysvalmentajaksi ja ajatus omasta hautausmaasta siirtyi kauemmaksi tulevaisuuteen. Tai niin hän kuvitteli. Sillä jo seuraavana vuonna 2021 Ikilehto perustettiin Suomeen.

Ihmiset, jotka olivat kenties kuulleet saman kutsun, löytyivät läheltä ja helposti. Arttu Järvisalo ja Dalva Lamminmäki lähtivät mukaan suunnittelemaan tulevaa. Pian mukaan liittyivät Anri Veisterä ja kirjailija Markku Rönkkö, jotka näkivät samalla tapaa Ikilehdon valmiina. Enkelisijoittajat Jukka Aho sekä Hannu ja Laura Valojärvi siivittivät Ikilehdon rakentamista.

Ikilehto näyttäytyi mielellään myös maalauksissa. Anri Veisterän Mielikuvitustoimisto suunnitteli Ikilehdon tunnuksen Stephanien vesivärimaalauksen ajatuksesta.

Kaunis luonnontilassa oleva Kolin maa-alue ensimmäiselle Ikilehdolle löytyi vuonna 2022.

Mielessä, jossain lähellä Ikilehto on aina ollut. Kun pääsemme viimein astumaan sinne yhdessä, tulee yhteisestä unesta totta.

Valokuvat Mansaarelta / Rachel Lapham.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös jokin näistä:

Ei tuloksia

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Yritä muuttaa hakuasi, tai käytä yläpuolella olevaa navigointia löytääksesi kirjoituksen.

Liity postituslistallemme