Kolin luonto herää Sanni Puustisen kuvituksessa eloon

06.11.2023 | Uutiset

Ikilehdon kuvitus ammentaa Kolin Ikilehdon luontokartoituksen lajeista ja suomalaisesta kuoleman mytologiasta.


Ikilehdon sydän ja juuret ulottuvat syvälle suomalaiseen luontoon ja mielenmaisemaan. Luonto on erottamaton osa myös Ikilehdon visuaalista ilmettä ja sen haluttiin näkyvän kaikessa viestinnässä. Ilmeen tärkeä merkitys oli selviö alusta saakka ja sille annettiin aikaa.

Ikilehdon ilmeen täytyy ilmentää hienovaraisesti ja visuaalisesti paljon asioita ja sen muotoutuminen oli yhteinen prosessi. Ikilehto henkii luotettavuutta, viisautta, turvaa ja empatiaa. Ihminen voi luottaa, että asiani ja suruni on täällä hyvässä hoidossa, kuvaa Ikilehdon visuaalisen ilmeen äiti ja Mielikuvitustoimiston perustaja Anri Veisterä.

Luonto kutsuttiin mukaan erityisesti kuvituksen kautta. Kuvituksen aiheet valittiin yhteistyössä ja niiden valinnassa mietittiin ihmisille perinteisesti tärkeitä kasveja ja eläimiä, joihin on liitetty myös erilaisia myyttisiä aspekteja. Näin tuotiin hienovaraisesti mukaan kansanperinteen mytologiaa.

Keskustelin kuvitukseen tulevista kasveista ja eläimistä Luonnonperintösäätiön suojelujohtajan Anneli Jussilan kanssa. Anneli toivoi mytologisia eläimiä mukaan, kuten joutsenen, hirven, hauen ja kuikan. Lisäksi hän ehdotti kuvitukseen mukaan kelohonkaa. Se oli minusta viehättävä ajatus. Keskustelimme myös kirjailija Markku Rönkön kanssa suomalaisille tärkeistä lajeista. Olin juuri lukenut hänen kirjansa Metsänpoika, joka oli vaikuttanut minuun syvästi, kertoo Ikilehdon perustaja Stephanie Sinclair-Lappi.

Kuvituksen loihti taiteilija Sanni Puustinen, jolla on herkkä tuntuma luonnon kuvittamiseen. Sanni ammensi kuvitukseen ideoita Laura Koivun tekemästä Kolin Ikilehdon luontokartoituksesta, jotta hän sai kuvan alueen lajeista.

Ikilehdon kuvitustyö oli Sannille erityisen mieluinen, sillä hänen toinen alansa on perinteentutkimus.

Ikilehdon kuvituksessa yhdistyivät täydellisellä tavalla kaikki henkilökohtaisen elämäni mielenkiinnon kohteet. Luontoyhteys, suomalais-karjalaiset kulttuuriset pitkät perinteet sekä luonnon, metsän, kasvien ja eläinten suuri rooli ihmisten elämässä, käsityksissä ja uskomuksissa olivat kaikki läsnä prosessissa, Sanni kuvailee.

Kaiken keskiössä on suuri muutos ja rajapinta elämässä; siirtymä elämästä kuolemaan. Se on asia jonka jokainen voi käsittää ja kuvittaa omalla tavallaan. Ikilehto jo nimenä viittaa ehkä pyhään lehtoon, joka on ollut kulttuurialueellamme todella pitkä perinne. Siihen liittyy yhteys esivanhempiin, edeltä menneisiin rakkaisiin sukulaisiin. Luontoelementit tuovat mukaan toisen ulottuvuuden ja symboloivat jatkuvuutta.

Voiman ja herkkyyden hieno tasapaino

Vahvat ja voimakkaat luontoelementit yhdistyvät kuvituksessa herkkään ja kunnioittavaan ilmaisuun. Kuvitus jättää tilaa katsojan omille ajatuksille ja tunteille.

Pyrin tuomaan esille sielukkuutta, tavoittamaan ja tuomaan esille fyysisen olemuksen ja muodon lisäksi myös hengen, joka aiheeseen liittyy. Esimerkiksi hirviä on kulttuurialueellamme ikuistettu kalliopiirroksiin 5 000 vuoden ajan, mikä kertoo niiden suuresta merkityksestä ihmiselle. Uskon, että meillä on olemassa vanha dna:han tallentunut jälki ja muisto, joka edelleen sykähdyttää ja kertoo, että tämä eläin on ollut todella tärkeä. Ei pelkästään ravintona ja materiaalin lähteenä vaan myyttisenä, maailmankaikkeutta luovana tekijänä. Taivaallinen hirvi, joka juoksee Linnunradan poikki tai Hiidenhirvi, joka runoperinteessä on monessakin paikassa näkyvillä, Sanni kuvailee.

Halusin, että kuvituksessa näkyy mukana tämä henki, joka tuo kuvaan voimaa. Mutta samalla piti huolehtia, että mahtipontisuus ei ollut liian ylitsevyöryvää. Täytyi säilyttää herkkyys. Ikilehto on vainajien viimeinen lepopaikka, muistopaikka ja sillä tavalla herkkä ja hauras, vahvan emotionaalisen latauksen omaava paikka. Omalla tavallaan myös pyhä.

Lopputuloksena syntyi kaunis ja monimuotoinen kokoelma eläimiä ja kasveja, joilla kaikilla on oma kytköksensä Kolin luontoon ja suomalaiseen mielenmaisemaan. Kuvat toimivat kauniisti erilaisilla pinnoilla ja myös kaiverrettuna. Niitä tullaan näkemään jatkossa Ikilehdon esitteissä, nettisivuilla ja myös itse Ikilehdossa.

Mitä mieltä taiteilija on lopputuloksesta?

Sain tehdä taidetta itselleni hyvin rakkaasta aiheesta. Halusin välittää valtavan sisällöllisen latauksen kevyesti, parhaalla mahdollisella tavalla ja laitoin kaiken peliin omien näkemysteni ja taitojeni puitteissa. Itse on hankala arvioida lopputuotetta, koska se on niin henkilökohtainen. Kun on sydämellä ja sielulla mukana, arvioiminen on hankalaa. Siinä täytyy kuunnella muita ihmisiä, jotka ovat osallisina tässä. Loppupeleissä onnistumisen kertoo se, miten ihmiset ottavat kuvat vastaan, Sanni toteaa hymyillen.

Kysytään siis muilta mukana olleilta. Mitä ajattelette lopputuloksesta Anri ja Stephanie?

Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen. Yhteistyömme sujui hyvin ja hienoissa kuvissa näkyy taiteilijan kädenjälki. Sanni oli oikea ihminen tähän tehtävään, Anri toteaa.

Arvostan sitä, miten Sanni saa kuvitukseen mukaan elollisten olentojen hengen ja persoonan. Minulle tärkein valmistuneista teoksista on hirvi. Näen sen katseessa jotain väkevää, Stephanie kuvailee.

Vaikuttaa siltä, että voiman ja herkkyyden tasapainon löytäminen onnistui.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös jokin näistä:

Liity postituslistallemme