Ensim­mäinen luonnon­­hautaus­maa

Ikilehto on hanke, jonka myötä Suomeen syntyy luonnonhautausmaita, rauhan tyyssijoja, joihin jokainen on tervetullut. Ikilehdossa hautapaikan saa valita itse. Hautapaikka on ikuinen. Hautamuistomerkin sijaan vainajia kunnioitetaan muistopuulla tai tuhka upotetaan tai sirotellaan maastoon tai veteen. Ikilehto rakentuu levollisuutta henkivään lehtoon, kukkaniitylle, metsäsaarekkeeseen tai saareen, joka on esteetön ja hyvien kulkuyhteyksien päässä mutta suojassa liikenteen melulta. Reitit suunnitellaan luonnonmuodostelmien mukaan, joten vastaantulijoita on harvakseltaan. Kulkeminen tuntuu kävelyltä luonnonpuistossa. Ikilehtoa hoidetaan ympäristöystävällisesti luonnon monimuotoisuutta vaalien. Luonnonhautausmaata vaalitaan suojelumetsänä, joka tarjoaa rauhallisen keitaan taajamien läheisyydessä. Ikilehdossa voi seurata muistopuiden kasvua ja kasvi- ja eläinlajien elämää. Ikilehto ankkuroituu ikivanhaan suomalaiseen hautausperinteeseen ja kertoo vainajan tarinaa hänen poismenonsa jälkeen.

Arvomme

Muistaminen

Ikilehto ankkuroituu ikivanhaan suomalaiseen hautausperinteeseen. Metsä on osa suomalaista mielenmaisemaa. Ikilehto kertoo vainajan tarinaa hänen poismenonsa jälkeen.

Kasvu

Ikilehdon visiona on olla 50 km:n säteellä jokaisesta suomalaisesta vuonna 2040. Ikilehdossa voi seurata muistopuiden kasvua sekä villikukkien, hyönteisten ja lintujen elämää.

Levollisuus

Ikilehdossa kuulee vain luonnon ääniä. Levolliset lehdot ovat hyvien kulkuyhteyksien päässä, mutta suojassa liikenteen melulta. Lehdossa kulkiessa sulautuu luontoon. Vastaantulijoita on harvakseltaan, koska kulkureitit polveilevat luonnonmuodostelmien mukaan.

Luonnollisuus
Ikilehdossa kulkeminen tuntuu kävelyltä luonnonpuistossa. Myrkytön ja luonnon monimuotoisuutta vaaliva hautausmaa pyrkii mahdollisimman vähäiseen ympäristön kuormitukseen.
Ikuisuus
Hautapaikka Ikilehdossa on ikuinen. Hautausmaata hallinnoivan Suomen luontohautausliitto ry:n säännöt edellyttävät luonnonhautausmaiden ylläpitoa, työn jatkamista.
Vapaus
Ikilehto on jokaiselle. Luonnonhautausmaalla voi valita omaan arvomaailmaan ja vakaumukseen sopivan hautapaikan ja muistotilaisuuden.

Iso-Britanniassa on 290 luonnonhautausmaata. Eurooppaan on avattu jo useita, esimerkiksi Hollannissa on yhdeksäntoista. Suunnitteilla olevat Ikilehdot ovat Suomen ensimmäisiä luonnonhautausmaita.

Ikilehto etsii soveltuvia maa-alueita Suomesta yhteistyössä kaupunkien kanssa.

Kuulemme mielellämme tarkoitukseen soveltuvista vaihtoehdoista.